Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Słodka trucizna

Aspartam – organiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym: C14H18O5N2. Należy do grupy estrów peptydowych. Na produktach spożywczych oznaczany jest kodem E951.

Stosowany masowo jako sztuczny środek słodzący (słodzik) w produktach spożywczych, zwłaszcza takich, jak napoje niskokaloryczne, guma do żucia, drażetki odświeżające oddech. Można go też znaleźć w wielu wędlinach i rybach (zarówno w folii jak i konserwach). Ostatnio coraz częściej pojawia się w produktach farmaceutycznych, np. w większości tabletek musujących. Jest też dostępny w formie tabletek, które można stosować zamiast cukru, pod kilkudziesięcioma nazwami handlowymi (m.in.: NutraSweet, Equal, Sugar Free, Canderel). W 2009 roku producent Ajinomoto zdecydował o zmianie nazwy swojego produktu na AminoSweet aby zmienić negatywną reputację kojarzoną z dotychczasową nazwą.

Aspartam składa się z trzech niebezpiecznych związków:

  1. metanolu, który powoduje ślepotę,
  2. kwasu asparaginowego, który wywołuje raka mózgu,
  3. fenyloalaniny, która wywołuje zaburzenia emocjonalne.

Aspartam - slodka trucizna cz. 1

Aspartam - slodka trucizna cz. 2

Aspartam - slodka trucizna cz. 3

Aspartam - slodka trucizna cz. 4

Aspartam - slodka trucizna cz. 5

Aspartam - slodka trucizna cz. 6

Print